Artis-Berita-Agama-Sukan-Teknologi-DLL

Powered by Blogger.

16:34 0

Mutakhir
SEPANG: Projek sambungan landasan laluan kereta api Express Rail Link (ERL) Sdn Bhd dari Bangunan Terminal Utama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke terminal lapangan terbang baru, KLIA2 dijangka siap sepenuhnya, Oktober ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata bagaimanapun laluan ERL itu hanya boleh digunakan selepas KLIA2 siap sepenuhnya pada 2013 nanti.


"Projek ini kini sudah 25 peratus siap dan ia dijangka akan siap sepenuhnya pada hujung bulan Oktober tahun ini, dan perkhidmatan sambungan ini akan dapat digunakan selepas KLIA2 mula beroperasi," katanya selepas melawat tapak projek KLIA2 di sini.

Kong berkata, projek sambungan ERL ini yang menelan belanja RM100 juta akan memudahkan orang ramai untuk pergi dari KLIA ke KLIA2 dan seterusnya meningkatkan jumlah penumpang-penumpang yang menggunakan perkhidmatan ERL ini.

"Sekarang ini tidak ada perkhidmatan landasan yang menyambungkan di antara LCCT dan KLIA. Dengan projek sambungan ini diharap bilangan penumpang-penumpang yang menggunakan ERL akan meningkat," katanya.

Beliau berkata, sehingga kini 37 juta orang telah menggunakan perkhidmatan ERL itu.

Projek ini dijangka mengambil masa selama 15 bulan setengah dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir Oktober 2012. - BERNAMA


0 comments

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

close button